Eén dosis Diflucan goed tegen spruw

Een eenmalige dosis Diflucan (fluconazol) van 750 milligram is even veilig en effectief als het 14 dagen lang eenmaal daags innemen van 150 mg Diflucan bij het genezen van orale candidiasis, ook bekend als spruw, zo blijkt uit een studie in het 7 oktobernummer van Clinical Infectious Diseases.

Oorale candidiasis is een veel voorkomende infectie bij mensen met HIV, vooral bij mensen met een laag CD4 aantal. Een therapie met één dosis kan het gemak vergroten en de kosten van de behandeling verlagen. Verschillende eerdere studies hebben aangetoond dat een eenmalige dosis Diflucan van 150 mg op zijn minst gedeeltelijk effectief was in het genezen van orale candidiasis zonder terugval. Deze studies waren echter klein en vonden hogere recidiefpercentages in vergelijking met de standaard 14-daagse dosering.

Diflucan zonder recept bij online apotheek.

Om de werkzaamheid van een eenmalige hogere dosis Diflucan te bepalen, namen Omar Hamza, MD, van de Muhimbili University of Health and Allied Sciences in Dar Es Salaam, Tanzania, en zijn collega’s 220 HIV-positieve patiënten met orale candidiasis op. De helft kreeg een eenmalige dosis van 750 mg Diflucan en de andere helft kreeg 150 mg Diflucan, eenmaal daags in te nemen gedurende 14 dagen.

De klinische genezingspercentages van de twee strategieën, bepaald door het verdwijnen van de symptomen, waren met ongeveer 95 procent vrijwel identiek. Uit laboratoriumtests met schraapsel van de tong bleek dat de candidaschimmel bij 84% van de groep die een eenmalige dosis kreeg, volledig was verdwenen, terwijl dit bij 75% van de 14-daagse groep het geval was. Het percentage bijwerkingen, meestal lichte maagklachten, was in beide groepen zeer laag. De auteurs concluderen daarom dat een behandeling met 750 mg Diflucan in één dosis veilig kan worden toegepast bij HIV-positieve mensen bij wie orale candidiasis is vastgesteld. Deze resultaten zijn echter niet van toepassing op vaginale candidiasis of candidiasis die meer verspreid is over het lichaam.